Tuottajapaneeli Sikaseminaarissa 13.2.2019

Hyvä sika - pieni hävikki

Snellmanin sikaseminaari pidettiin 13.–14.2. Seinäjoki Areenassa. Noin 90 siantuottajaa ja yhteistyökumppania oli kokoontunut Seinäjoelle keskustelemaan hyvästä siasta eri näkökulmista.
 

Tänä vuonna jokainen seminaariaihe keskittyi tavalla tai toiseen sikaan ja sikalaan. Keskiviikon ohjelma aloitti Kirsi Partasen ja Laura Ehlersin vetämä tuottajapaneeli. Haastateltavana oli tuottajia eri tuotantosuunnista: porsastuottaja Paula Kurikka-Oja Jalasjärveltä, yhdistelmätuottaja Kari Savolainen Ypäjältä sekä lihasikakasvattaja Tapio Vanhala Vähäkyröstä.
 

Millainen on hyvä sika?
Emon tärkeimpinä ominaisuuksina Kari piti hyvää maidontuotantoa ja rauhallista luonnetta. Paula mainitsi myös suolistoterveyden tärkeyden, että emakko voi hyvin porsimisen jälkeen, eikä jää makaamaan. Lisäksi enemmän nisiä emakolla tarkoittaa, että se pystyy imettämään enemmän porsaita.
Miten voidaan sitten käytännössä saada emakko paremmaksi? Onko oikoteitä?
Ei, oikoteitä ei ole, Kari totesi. Pitää varmistaa, että emakko imettää hyvin ja, että myös pienemmät, myöhemmät porsaat pääsevät juomaan ternimaitoa.
Millaisia porsaita lihasikatuottaja tahtoo?
Hyvä porsas on sopivan pyöreä, sen häntää ei ole syöty ja se lähtee syömään ja kasvamaan hyvin, Tapio sanoi.
Paula totesi, että hyvän porsaan alku luodaan jo tiineysaikana. Emakon rehustus tulee olla oikea, jotta porsaat kasvavat hyvin jo kohdussa. Myös porsimisen jälkeen huolehditaan siitä, että emakko syö ja liikkuu, jotta sen maidontuotanto ja suolistoterveys pysyvät kunnossa. Vieroitus on taas stressintekijä porsaille, siksi pidetään huolta siitä, ettei vieroituksessa ole muita stressintekijöitä porsaiden ympäristössä.Mistä hävikkiä syntyy?
Lihasikalassa hävikki huomataan jo ensimmäisinä päivinä porsaiden tultua, Tapio totesi. Häntävauriot ja niveltulehdukset ovat tuttuja ongelmia. Aina välillä on myös niin, että osa porsaista lähtee syömään, mutta jotkut ei. Rehuhävikki ei taas ole suuri ongelma.
Emakkopuolella pyritetään siihen, että emakot tiinehtyisivät mahdollisimman hyvin, mutta ainakin viime kesän helteessä oli paljon tyhjäkäyntiä, Paula kertoi. Porsaspuolella hävikki syntyy muun muassa, kun välityskasvatusosaston porsaat eivät lähde eteenpäin myyntiin.
Kari totesi myös, ettei kaikkia porsaita kannatta kasvattaa aina lihasioiksi asti. Pienet, rääpälöityvät porsaat pitää muistaa lopettaa hyvissä ajoin, ettei rehua syötetään turhaan.
Kysymykseen siitä, mitä he haluavat viestittää kuluttajille suomalaisesta lihantuotannosta, tuottajat vastasivat muun muassa sitä, että Suomessa syödään maailman puhtainta ruokaa. Lääkitys ei ole rutiininomaista, vaan pelkästään tarpeen mukaan. Myös saparoa hyvinvoinnin tekijänä olisi hyvää nostaa esille enemmän. Jos vähennetään stressiä porsaalle, se pysyy tyytyväisenä eikä tarvitse lähteä kavereita häiritsemään.Tuottajapaneeli

Tuottajapaneeliin osallistui Paula Kurikka-Oja, Kari Savolainen ja Tapio Vanhala. Vasemmalla Kirsi Partanen ja Laura Ehlers.