Vasikkabaari: Vasikoiden hyvinvointi polttopisteessä

VasikkabaariVesa Hihnala Vasikkabaarissa. Oikealle Pasi Niemen esittämä Vasikkapiika.

Snellmanin, Valion ja ProAgrian yhteinen vasikkabaari sijaitsee Farmari-messun kotieläinosaston yhteydessä. Sekä torstain että perjantain aikana monet tuottajat käyttivät tilaisuutta hyväkseen käydäkseen Vasikkabaarissa keskustelemassa yritysten edustajien kanssa sekä tutustuakseen uusin vasikkakasvatuksen ratkaisuihin.
Vesa Hihnala, Snellmanin MP Naudan kenttäpäällikkö, totesi, että vasikoiden alkukasvatus on Snellmanille ensiarvoisen tärkeää. Suurin osa Snellmanin välittämistä vasikoista ovat ternivasikoita, mikä edellyttää pienten vasikoiden tarpeisiin optimoidut kasvatusolosuhteet.
– Vasikat ovat lähtökohta sekä maidon- että lihantuottajien tuotannolle, joten vasikkakysymykset ovat aina ajankohtaisia, sanoo Vesa Hihnala.


VasikkabaariVasikkabaarissa tuottajat voivat tutustua kanadalaiseen igloo-vasikkatilaratkaisuun. Lämmittämätön vasikkatalo on rauhallinen ja paksun olkikerroksen ansiosta vedoton. Viileässä ympäristössä vasikka muodostaa sekä paksumman nahan että välttämättömän rasvakerroksen selkään. Lisäksi vältytään ongelmilta esimerkiksi vasikkayskältä.
Ja näkyy, että Vasikkabaarin neljä vasikkaa viihtyy pienessä talossaan – vaikka ihmisiä tulee ja menee ja keskustelut välillä ovat kovaäänisiä, vasikat eivät osoita häiriintymisen merkkejä. Kaikki Vasikkabaarin vasikat tulevat Snellman-tuottajien Irma ja Tapani Eskolan tilalta Kannuksessa.
Maidonjuotossa käytetään Finnlacton Vasikkapiikaa ja Vasikkamasteria, jotka yksilöllisesti seuraavat vasikoiden maitorehunkäyttöä ja tarvittaessa rajoittavat juottoruokintaa. Osastolla esitellään myös tuttiämpäreitä ja tuttipulloja.


Heikki Kemppi ja Valion muu henkilökunta kertoo eri juomajauheista ja valmisteista, joita tuottaja voi itse käyttää kotona tilallaan. Valiolla on myös eläinlääkäri Laura Kulkas paikan päällä, joka vastaa erilaisiin kysymyksiin eläinten terveydestä.