PossuNet – Suomessa suomalaisille tuottajille kehitetty ohjelma


PossuNet – Suomessa suomalaisille tuottajille kehitetty ohjelma


Figen Oy nostaa porsastuotannon seurannan ja emakkosikalan tuotannonhallinnan nettiaikaan. Yhtiö on kehittänyt porsastuotannon seurantaohjelmiston nimeltään PossuNet. Ohjelmiston toimittaja on Finnish Net Solutions (FNS). PossuNet-ohjelmisto esitellään ja avataan tuottajien käyttöön 8.6.2015 Ilmajoella pidettävässä PossuNet-emakkopäivässä.
 

Tavoitteena helppokäyttöinen ohjelma


”Suomalainen tuottaja on ansainnut työkaluja tuotannon hallinnan ja toiminnan kehittämiseen”, toteaa Figen Oy:n toimitusjohtaja Timo Serenius. Nykyaikana tuottajalta vaaditaan lukuisia osittain päällekkäisiäkin lomakkeita. Serenius muistuttaa, että tiedon kerääminen tuotannon eri vaiheista on elintärkeää ketjun hallinnan ja läpinäkyvyyden kannalta. Tuottajaa se ei kuitenkaan saa kuormittaa liikaa. Meidän velvollisuutemme on luoda helppokäyttöinen ohjelmisto, jossa kertatallennuksella saadaan mahdollisimman monta rekisteriä ajan tasalle.


Myös Figen Oy:n jalostusagronomi Marja Nikkilän mielestä helppokäyttöisyys on ollut päämääränä tässä projektissa.”Olemme alusta asti ottaneet joukon tuottajia mukaan sekä suunnitteluun että pilottivaiheen testaukseen. Tuottajien kommentit ja toiveet ovat ensiarvoisen tärkeitä”, kertoo Marja Nikkilä. ”Mielestäni olemme ryhmätoimintojen avulla onnistuneet luomaan tallennuslomakkeita, joiden avulla tiedon rekisteröinti on yksinkertaista ja nopeaa. Lisäksi emakoiden sijainti-toiminto mahdollistaa sikalarutiinien siirtämisen aidosti paperilta sähköiseen muotoon sikalan sisällä ja siten tuottaja säästää yhden työvaiheen”, hän jatkaa. Marja uskoo, että tablet-tietokoneet tulevat olemaan laajasti sikalakäytössä muutaman vuoden kuluttua.


Koodaaja kuuntelee tuottajaa


Tablet-tietokoneen käyttö on muodostunut rutiiniksi eurajokelalaisessa Hannu ja Anne Tarkin sikalassa. Tarkit ovat yksi PossuNetin testikäyttäjistä. Tilalla ollaan varsin tyytyväisiä uuden ohjelman kehitykseen. ”Kyllä heti hankkeen alusta saakka olemme kokeneet, että nyt meidän – suomalaisten porsastuottajien – ajatuksia kuunnellaan ohjelman kehityksessä”, kertoo Hannu Tarkki. Yhteistyö on myös tuottanut hedelmää. ”Esimerkiksi tapahtumien tallentaminen on tehty helpoksi PossuNetissä. Käytännössä kuljen tabletin kanssa sikalassa ja ryhmätoimintoja hyödyntäen tallennan päivittäin sikalan tapahtumat ohjelmaan”, kuvailee Hannu.


Figenissä suhtaudutaan nöyrästi ohjelman vastaanottoon. ”Olemme luottavaisia kehittämämme ohjelman suhteen, mutta käyttäjäthän sen lopulta kuittaavat. Ohjelmaa tullaan kehittämään jatkuvasti ja olemme kiitollisia kaikista tuottajien ja sidosryhmien kommenteista”, kertoo Serenius. PossuNet on Suomessa suomalaisille tuottajille kehitetty, jatkuvasti kehittyvä ohjelma.


Figen kehittyy määrätietoisesti


Figen Oy on nuori sianjalostusyhtiö, joka jatkaa yli 100-vuotista sianjalostustyötä Suomessa. Vuodesta 2010 lähtien Figen on Snellmanin Lihanjalostus Oy:n tytäryhtiö. Viiden vuoden aikana Figen on käynyt läpi määrätietoisen kehitysprojektin sekä organisaation että jalostusohjelman saralla. Sereniuksen mukaan yhtiön tulevaisuus näyttää lupaavalta: ”Organisaation suoraviivaistamisen ansiosta taloutemme on vakaalla pohjalla ja energia keskitetään omaan tekemiseen”.


Figen genetiikka on oleellinen osa Snellmanin GM-vapaata kunnon Maatiaispossu-konseptia. Kunnon Maatiaispossun tavoitteet sopivat erinomaisesti myös Figenin strategiaan. ”Laatuun voidaan satsata ilman, että tuotannon tehokkuus kärsii. Kokonaisuuden kannalta hävikin minimointi on sekä eettisesti että taloudellisesti järkevää sekä tuottajan että koko ketjun näkökulmasta”, summaa Serenius. Lisätietoja: Timo Serenius, Figen Oy, 044 – 796 6750
 


PossuNet tiedote 8.6.2015