Konsernijohtajan avauspuhe messuilla 5.10.2018

Konsernijohtaja Erkki Järvisen avauspuhe Kunnon Tuottajamessuilla Pietarsaaressa perjantaina 5.10.2018


Arvoisat tuottajat ja yhteistyökumppanit, hyvät ystävät

Lämpimästi tervetuloa Kuusisaareen ja Snellmanin Tuottajamessuille.


Tänään, 6 kertaa järjestettävä tuottajamessu on kohtauspaikka ja hengähdystauko Snellmanin tuotantoketjun kaikille yhteistyökumppaneille, joita tänään on mukana yli 50. Uskon, että elämme nyt sellaisia aikoja, että tämä hengähdystauko tulee meille kaikille erityiseen tarpeeseen.


Snellmanin vuosi 2018 on tähän asti sujunut hyvin kaksijakoisissa tunnelmissa.  Yksiköistämme, Valmisruoka, Panini ja raakaruokaa eläimille valmistava Mush ovat kasvattaneet hyvin myyntiään, kun taas Lihanjalostus ja Food Service – sektoria palveleva Snellman Pro ovat kärsineet voimakkaasti sekä lihapulasta että erittäin haasteellisesta tilanteesta markkinoilla.


Myynnillisesti Snellman-konserni on kokonaisuutena viime vuoden tasolla, mutta tulosmielessä olemme jäämässä selvästi viime vuodesta. Miinus tulee lähinnä Lihanjalostuksesta, johtuen pääosin lihapulasta. Lihanjalostuksen tulos tulee jäämään tänä vuonna hyvin lähelle nollatulosta.


Snellman, ja me snellmanlaiset uskomme vahvasti suomalaiseen lihaan ja suomalaiseen lihatuottajaan. Olemme tehneet lujasti töitä vakuuttaaksemme myös tärkeän yhteistyökumppanimme, vähittäiskaupan siitä, että kuluttaja on valmis maksamaan laadukkaasta, vastuullisesti tuotetusta kotimaisesta lihasta ja tuotteesta enemmän. Olemme osoittaneet Herra Snellman brändillä, että erilaistamisstrategia toimii, jos sille vain annetaan tilaisuus. Tämä on myös mahdollistanut sen, että olemme korottaneet tuottajahintojamme viimeisten 12 kuukauden aikana selvästi enemmän kuin kilpailijamme.


Yrityksenä olemme olleet olemassa kohta seitsemänkymmentä vuotta. Olemme nähneet sekä haasteellisia että helpompia vuosia, harvoin kuitenkaan näin vaikeita aikoja kuin tällä hetkellä elämme.


On selvää, ettei tämän hetken vaikeuksista selvitä ilman isoja uhrauksia, mutta ei myöskään ilman yhteistä tahtoa, näkemystä ja sitoutumista – tätä vaaditaan koko arvoketjulta, niin teollisuudelta, kaupalta kuin tuottajilta.
Meidän tulee yhdessä pystyä ratkaisemaan akuutit ongelmat, mutta myös ja ennen kaikkea, kehittämään pitkäjänteisesti koko tuotantoketjun tehokkuutta ja tuottavuutta. Vain näin voimme varmistaa, että kuluttajat pystyvät jatkossakin valitsemaan laadukkaan kotimaisen tuotteen.


Toivon, että teillä on tilaisuus tämän Kunnon Tuottajamessupäivän aikana jutella asiantuntijoidemme kanssa, tutustua yhteistyökumppaneittemme tuotteisiin ja ratkaisuihin sekä tavata kollegoita. Olemme kaikki käytettävissänne täällä tänään, tulkaa siis nykäisemään hihasta. Toivotan antoisaa messupäivää kaikille!