Kiitos mukavista messuista!


Snellmanin Kunnon Tuottajamessut pidettiin kuudetta kertaa Pietarsaaressa 4.-5.10. Vaikka lokakuun sää ei näyttänytkään parasta puoltaan, tunnelma noin 1000 messuvierailijan ja näytteilleasettajan keskuudessa oli varsin hyvä.
Tautisulku helpoin keinoin
Tuottajamessuilla oli myös tällä kertaa ennätyksellisen paljon näytteilleasettajia. Yksi uusista yhteistyökumppaneista oli Lehmälääkärit.com. Lehmälääkärit on maan johtava naudantuotantoon suuntautunut eläinlääkäriyritys. Messuilla näytettiin mm. yksinkertaisen, mutta toimivan tautisulun malli. Helpoin keinoin voi saada paljon aikaan, Mervi Yli-Hynnilä, Sanni Kallio, Vera Haapala ja  kertoivat. Vieraiden omat kengät ja ulkovaatteet jäävät vieraskynnyksen ulkopuolelle. Toisella puolella odottavat tilan suojakengät ja -haalarit. On tärkeää, että tilan omat vaatteet eivät joudu kosketuksiin ulkopuolisten vaatteiden kanssa. Laukuille ja muille esineille on penkki, ettei niitä jouduta asettamaan lattialle.
» Katso video sulun käytöstä Lehmälääkäreiden Facebook-sivulta!Robotti pesee sikalan
Environlogic on ruotsalainen yritys, joka valmistaa sikalan pesurobotteja. Pesutyö sikalassa on usein terveydelle haitallista ja raskasta, ja se on toistettava usein. Mesuilla näytteillä ollut pesurobotti on uusi, kehittyneempi ja digitalisoitu malli kosketusnäytöllä. Se on mahdollista ohjelmoida jokaiselle karsinalle erikseen, jotta pesutulos tulee mahdollisimman tasaiseksi. Robotit valmistetaan Ruotsissa, kertoi Henrik Holm, joka on yrityksen edustaja Suomessa.Urbanfeeders osallistui ensimmäistä kertaa Snellmanin tuottajamessuihin. Maitorobotti M2erlin ja Urban juottoautomaatti ovat tärkeimmät tuotteet messuilla.
Näyttää siltä, että monet rakentavat ja investoivat uusiin navettoihin tällä hetkellä, Erik Abbor ja Zacharias Ahlvik totesivat. On mielenkiintoista saada olla mukana siinä kehityksessä.

Mikael Petterson kertoi Urbanfeedersin ja Snellmanin järjestämästä seminaarista marraskuussa, jossa puhuu hollantilainen eläinlääkäri Nico Vreeburg. Seminaari on tarkoitettu maitotuottajille ja lähtökohtana on, miten lehmien - eikä pelkästään isännän - tarpeet otetaan paremmin huomioon navetan suunnittelussa. Seminaarissa esitellään onnistuneita ratkaisuja konkreettisin esimerkein.Ulkopihalla Eddie Lillbacka Vöyriltä oli löytänyt hernepussiseinät ja keräsi pisteitä yhä uudelleen. Mukana messuilla ovat myös sisarukset, äiti Jonina Häggblom ja isä Tommy Lillbacka, joka pyörittää sikatilaa veljensä Bennyn kanssa.Maitotuottaja Niklas Skog Pedersörestä tutustui vasikkaboksiin yhdessä kuljettaja Sebastian Björkin kanssa. Skog totesi, että vasikkaboksi näyttää hyvin mielenkiintoiselta ja on varmasti hyvä tapa välttää tauteja. Mukana kuvassa myös tyttäret Elin ja Ellinor.Limingan perhe Peräseinäjoelta oli viettänyt päivän messuilla, ja ennen kotiin menoa ehdittiin ostoksille tuottajamyymälässä. Jännittävintä messuilla oli teurastamo, viisivuotias Noora sanoi, ehkä eniten koska se ei pelottanut. Isosisko Veera antoi peukut ylös paniniautosta tarjottaville panineille.

Jukka ja Sari Limingalla on yhdistelmäsikala ja he totesivat, että vuosi on mennyt heillä ihan hyvin, poikkeuksellisesta säästä huolimatta. Savimaa pelloilla on säilyttänyt kosteuden hyvin, joten hyvä viljavuosi tuli sittenkin.